Terapian kuvaus

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on asiakasta kunnioittavaa, vuorovaikutuksellista matalan kynnyksen psykososiaalista keskustelutukea, jota ohjaavat se, mitä asiakas haluaa, se mitä asiakas sanoo sekä terapeutin hallitsema ratkaisukeskeinen prosessi. Asiakas nähdään ainutlaatuisena oman elämänsä asiantuntijana, joka tietää enemmän kuin tietää tietävänsä. Ratkaisukeskeisen lyhytterapian ydin on auttaa asiakasta kohti mielekkäämpää elämää, ei niinkään ongelmia ratkoen kuin ratkaisuja rakentaen. 

Reitti asiakkaan tämänhetkisestä elämästä kohti toivottua tulevaisuutta rakentuu pienin askelin, joiden suunnittelussa keskiöön nousevat asiakkaan voimavarat ja tapahtunut edistyminen. Pääpaino ratkaisukeskeisyydessä ei siten ole niinkään menneisyydessä (silti siitä on lupa puhua), vaan nykyhetkessä ja tulevaisuudessa. 

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia ei diagnosoi, ei kategorisoi, eikä oleta, vaan kuuntelee asiakasta ei-tietämisen näkökulmasta käsin avoimesti ja kunnioittaen. Tavoitteena on kuulluksi tullut asiakas, josta rakentuu joka käynnillä yhä voimaantuneempi oman elämänsä toimija. 

Ratkaisukeskeisen lyhytterapian teoriataustasta löytyvät mm. teoria kielen todellisuutta luovasta rakenteesta, sosiaalinen konstruktionismi, narratiivisuus sekä positiivinen psykologia. Ratkaisukeskeisyyden keskeinen käsite on näkökulman vaihtaminen, jonka juuret ovat stoalaisessa filosofiassa.  

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita